Waarom deze training?

Schrijven is een kernelement van het juridische vak maar is tegelijkertijd vaak onderbelicht in vaardigheidstrainingen. Juristen laten elkaars hersens en die van hun cliënten kraken op onbegrijpelijke zinnen, terwijl zij hun denkkracht vooral gebruiken voor de vorm en niet voor de inhoud.
“De wet is ingewikkeld dus moeten alle teksten die met de wet te maken hebben ook ingewikkeld zijn”, lijkt soms het credo te zijn. Hoewel juridische teksten in hoge mate specialistisch zijn, hoeven deze niet onleesbaar te zijn. Deze training biedt motorolie voor stroef taalgebruik.

Voor wie is deze training?

Deze training is speciaal ontwikkeld voor de juridische praktijk, met herkenbare en aansprekende voorbeelden. Verwacht geen revolutionaire ommezwaai van jargon naar Jip-en-Janneketaal, maar verwelkom een groot aantal simpele tips en trucs waarmee uw eigen stijl gewaarborgd blijft en u uw plezier in het schrijven terugkrijgt. Het hoeft allemaal niet compleet anders, maar u kunt bijvoorbeeld eens beginnen wat vaker een punt te zetten.

Resultaten

In deze training leert u veelvoorkomende juridische formuleringsfouten herkennen en vermijden. Geen hoogspecialistische vaktaal meer, geen ellenlange zinnen waar slechts de schrijver wijs uit wordt, geen ruiswoorden die de boodschap vertroebelen. Voortaan schrijft u helder, bondig en begrijpelijk. En meer: u schrijft zonder tegenzin. U wordt begrepen, niet alleen door welwillende collega’s maar ook door uw cliënten. Sterker nog: uw werk en expertise worden meer gewaardeerd omdat u ingewikkelde juridische kost tot behapbare en begrijpelijke brokken heeft weten te herschrijven. U formuleert bondig en helder en heeft de helft van het aantal woorden nodig voor een tekst. Schrijven? U draait uw hand er niet meer voor om.

Programma

De training bevat veel direct toepasbare concrete voorbeelden uit en bruikbare tips voor de juridische praktijk. Daarnaast wordt er gewerkt met door deelnemers van te voren geschreven eigen werk. Ieder programma wordt geschreven naar aanleiding van de opleidingswensen en -verlangens van de deelnemer/het kantoor. Terugkerende elementen in ieder programma zijn:

  • Veelvoorkomende formuleringsfouten in juridisch taalgebruik en
    schrijftips voor de juridische praktijk;
  • Vermijden van ellenlange zinnen waar slechts de schrijver wijs uit wordt, van jargon dat niemand buiten de vakafdeling kent en van herhalingen, lege woorden en vaagtaal die de boodschap onnodig ingewikkeld maken;
  • Behandeling van “dat prachtige advies” (dat de cliënt helaas niet begrijpt…);
  • Overwinnen van de tegenzin om met schrijven te beginnen.

Trainer

De trainer is freelance journalist Robin van Wechem, die speciaal een schrijfvaardigheidstraining voor de juridische praktijk heeft ontwikkeld. Robin is afgestudeerd in Politicologie en behaalde een post-doc Journalistiek. Zij schrijft regelmatig voor dagblad Trouw en is als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. De eindredactie van diverse juridische teksten vormde de aanleiding voor het ontwikkelen van deze training.

Aanpak

Deze training wordt in één dag of in twee dagdelen en alleen als ‘in-company’-programma aangeboden. Neem contact met ons op om te bespreken welk programma voor uw kantoor/afdeling het meest geschikt is.